Η ΠΟΣΠΛΑ από την πρώτη μέρα που ανακοινώθηκαν τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας  από τον κίνδυνο της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 σε ολόκληρη τη χώρα, αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των λαϊκών αγορών που μεταξύ άλλων έθεταν και τους συναδέλφους μας που δραστηριοποιούνται στα βιομηχανικά για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, στην υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας, ξεκίνησε έναν αδιάκοπο κύκλο επαφών  με όλους του εμπλεκόμενους πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο λαμβάνουν μέρος στη λήψη των αποφάσεων προκειμένου να τους ενημερώσει άμεσα και ουσιαστικά για τα προβλήματα που δημιουργεί η επί μακρόν εφαρμογή αυτών των περιοριστικών μέτρων.

Για περισσότερο από ένα μήνα ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΛΑ Δημήτρης Μουλιάτος, βρίσκεται σε αλλεπάλληλες καθημερινές δια ζώσης και τηλεφωνικές επικοινωνίες, τόσο με την ηγεσία του του Υπουργείου Ανάπτυξης και τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και την αρμόδια γραμματεία του υπουργείου και το γενικό γραμματέα της, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, καθώς επίσης, και με την Περιφέρεια Αττικής και τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη όπως και με τη διεύθυνση Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας και το διευθυντή της Χάρη Πασβαντίδη.

Σε κάθε επαφή του, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΛΑ επισημαίνει  σε όλους τους τόνους ότι η συνέχιση του βάναυσου μέτρου της αναστολής λειτουργίας των εμπορικών τμημάτων στις λαϊκές αγορές, οδηγεί δίχως άλλο, στην επαγγελματική εξόντωση των συναδέλφων, αφού έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της οικονομικής τους εξαθλίωσης.

Παράλληλα καθιστά σαφές σε όλους τους συνομιλητές του, ότι ο χώρος των λαϊκών αγορών σε ολόκληρη την Αττική αποτελεί ένα απόλυτα ασφαλές σημείο για όλους, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους πωλητές, αφού πρόκειται για ανοιχτές και υπαίθριες αγορές όπου τηρούνται σχολαστικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα  σύμφωνα πάντοτε με τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων.

Αυτό όμως που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι η στάση ορισμένων… που βρίσκονται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και δείχνουν είτε να μην κατανοούν είτε να μην ακούνε τα όσα επανειλημμένα τους έχουμε προτείνει ως εναλλακτικές λύσεις για την εκ νέου λειτουργία των συναδέλφων στα βιομηχανικά είδη και τα άνθη, εν όψη μάλιστα της περιόδου των Χριστουγέννων που ήδη διανύουμε.

Έτσι στο πλαίσιο των συνεχών επαφών της, η ΠΟΣΠΛΑ και ο πρόεδρός της Δημήτρης Μουλιάτος, επικοινώνησε και με τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να συναντήσει την επιτροπή των λοιμωξιολόγων με βάση τις εισηγήσεις της οποίας, λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις που ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανακοινώνονται. Μέχρι και αυτήν την ώρα δεν έχουμε απάντηση στο σχετικό αίτημα που έχουμε ήδη αποστείλει.

Στην παρούσα φάση και παρά το γεγονός ότι μέρος των προτάσεων που έχουμε όλη την προηγούμενη χρονική περίοδο καταθέσει προς τους θεσμικούς φορείς της Πολιτείας:

  • Όπως ήταν η αναστολή πώλησης βιομηχανικών ειδών κι από τα σουπερμάρκετ, θέτοντας ζητήματα υγειούς ανταγωνισμού , όχι μόνο για τους επαγγελματίες πωλητές στις λαϊκές αγορές αλλά και για το σύνολο του κλάδου του λιανεμπορίου στη χώρα μας.
  • Αλλά και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της επιστρεπτέας προκαταβολής στο σύνολο των συναδέλφων που πληρούνε τις προϋποθέσεις, ζήτημα που επανειλημμένα θέταμε σε επικοινωνίες που είχαμε με το Υπουργείο Οικονομικών.

Όλα τα παραπάνω μας καταδείκνυαν ότι έστω και προσωρινά οδηγούμαστε προς μία εκτόνωση της κατάστασης. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που άφηναν να εννοηθεί ότι τόσο τα βιομηχανικά ήδη όσο και τα φυτά στις λαϊκές αγορές, θα επέστρεφαν σε μία υπό όρους κανονικότητα, αποδεχόμενοι την πρόταση που εξ αρχής είχαμε καταθέσει, για την εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής λειτουργίας για το σύνολο των συναδέλφων, που σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη λειτουργία της ίδιας λαϊκής αγοράς και σε δεύτερο παρακείμενο δρόμο, όπως άλλωστε προβλέπεται και από την ισχύουσα κοινή υπουργική απόφαση, θα έδινε μία εν μέρη διέξοδο στην άλλως προδιαγεγραμμένη πορεία των συναδέλφων μας, αυτήν της πλήρης οικονομικής και επαγγελματικής τους καταστροφής.

Η ΠΟΣΠΛΑ όμως, σε απόλυτη συνεργασία με τα σωματεία μέλη της Ομοσπονδίας, δεν επαναπαύονται και δεν αποδέχονται de facto λογικές! Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μας και κατ’ επέκταση οι οικογένειες τους, μας πεισμώνουν και μας ωθούν ακόμα περισσότερο στο να φέρουμε εις πέρας αυτό για το οποίο από την πρώτη στιγμή δεσμευτήκαμε.

Να είμαστε δηλαδή, δίπλα σε όλους τους ανθρώπους των λαϊκών αγορών όποτε αυτοί μας έχουν ανάγκη, υπερασπιζόμενοι ταυτόχρονα και τον ίδιο το θεσμό της λαϊκής αγοράς μέσα στον οποίο γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και σήμερα δημιουργούμε!

Έτσι λοιπόν τώρα, όπως και κάθε επόμενη στιγμή, δηλώνουμε παρόντες μέσα από την αδιάκοπη προσπάθειά μας που έχει ως κινητήριο δύναμη την ανάγκη εξασφάλισης μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για το σύνολο των συναδέλφων, πρωτίστως όμως, για τους συναδέλφους εκείνους που υφίστανται και πάλι το βάναυσο μέτρο της υποχρεωτικής αναστολής εργασίας.