Με υποχρεωτικό self test θα πηγαίνουν πλέον στις λαϊκές αγορές οι εργαζόμενοι σε αυτές, καθώς η αυτοεξέταση για τον κορωνοϊό καθίσταται υποχρεωτική μεταξύ.

Τα selftest θα είναι ΔΩΡΕΑΝ από τα φαρμακεία με τη χρήση του ΑΜΚΑ.

Η υποχρέωση ξεκίνησε από τη Δευτέρα 19 Απριλίου με υποχρέωση ΟΜΩΣ δήλωσης του αποτελέσματος έως 25 Απριλίου. Αφορά τους εργαζόμενους χωρίς μέχρι και σήμερα Τρίτη 20 Απριλίου να έχει υπάρξει μέριμνα για τους αυτοαπασχολούμενους-εργοδότες συναδέλφους.

Το αποτέλεσμα του test θα δηλώνεται υποχρεωτικά στο ΕΡΓΑΝΗ από τον κάθε εργαζόμενο

Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα selftesting.gov.gr και θα επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος selftest για εργαζόμενο». Στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στην Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Εκεί υποβάλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19».

Αν το αποτέλεσμα του selftest είναι αρνητικό, εννοείται ότι ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.

Αν το αποτέλεσμα του selftest είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος με τους οικείους του μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα selftest.

Κυρώσεις περί μη τήρησης της διαδικασίας

Ο εργοδότης ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν αυτός δεν έχει κάνει το selftest και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. Και πολύ περισσότερο προφανώς, αν ο εργαζόμενος έχει δηλώσει θετικό selftest.

  • Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του selftest ο εργοδότης υποχρεούται να μη αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.
  • Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) για τα υποχρεωτικά selftest, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.
  • Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα selftest, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
  • Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό selftest (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

 

Τι ισχύει για αυτοαπασχολούμενους-εργοδότες

Πολλές αρρυθμίες διαπιστώνονται στην διάθεση των selftest, σε πρακτικό επίπεδο καθώς μένουν εκτός μέχρι αυτή την ώρα αυτοαπασχολούμενοι και εργοδότες.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις συγκεκριμένες κατηγορίες, τα ΑΜΚΑ των οποίων δεν έχουν καταχωρηθεί στην πλατφόρμα.

Ουσιαστικά οι αυτοαπασχολούμενοι αυτή την στιγμή δεν δικαιούνται το δωρεάν selftest, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να χρειάζεται να επωμιστούν το οικονομικό βάρος.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις και από την ΠΟΣΠΛΑ για την επίλυση του θέματος.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ΚΥΑ