Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017 15:42

Εκδήλωση της ΠΟΣΠΛΑ για το νέο Νόμο των Λαϊκών Αγορών

310
Εκδήλωση της ΠΟΣΠΛΑ για το νέο Νόμο των Λαϊκών Αγορών

Στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Λαχαναγοράς στο Ρέντη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ενημέρωσης της ΠΟΣΠΛΑ στους επαγγελματίες πωλητές, για το νέο Νόμο που αφορά το πλανόδιο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές.Στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Λαχαναγοράς στο Ρέντη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ενημέρωσης της ΠΟΣΠΛΑ στους επαγγελματίες πωλητές, για το νέο Νόμο που αφορά το πλανόδιο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές.


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκατοντάδες Πωλητές Λαϊκών Αγορών ενώ το παρών έδωσαν και βουλευτές κομμάτων που ήλθαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, αλλά και να ενημερωθούν για τις θέσεις της Ομοσπονδίας Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των κομμάτων που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Οι βουλευτές που παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν την εκδήλωση ήταν ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Δημήτρης Δημητριάδης και ο Χρήστος Σιμορέλης. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε κι ο Μιχάλης Μιτυληνάκης πρόεδρος του ΟΚΑΑ. Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο Στέφανος Κυρλής πρόεδρος της Κεντρικής Λαχαναγοράς.
 
 
Την εισήγηση της εκδήλωσης έκανε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΠΛΑ, Κώστας Κακαράντζας. Κατά την ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Θα σας παρουσιάσω τις θέσεις της ΠΟΣΠΛΑ για το νέο Νόμο που αφορά το πλανόδιο εμπόριο και τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Τρία χρόνια περίπου οι πωλητές λαϊκών αγορών με απεργίες και κινητοποιήσεις, αγωνίστηκαν να ανατρέψουμε το Νόμο 4264/2014. Απορρίψαμε αυτό το Νόμο και δώσαμε μάχες εναντίον του, για την επιβίωση του κλάδου μας.


Ποια προβλήματα διευθετούνται με το νέο Νόμο

Πολλά από τα προβλήματα που υπήρχαν στον προηγούμενο Νόμο διευθετούνται με τη νέα τροποποίηση του.

 • Αρχικά λύνεται το ζήτημα του διαχωρισμού επαγγελματιών και παραγωγών, ένας διαχωρισμός που εξαγγέλθηκε χωρίς κάποιο λόγο.
 • Καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε την κατά προτεραιότητα τοποθέτηση των παραγωγών εις βάρος των επαγγελματιών πωλητών.
 • Επανήλθε η αναλογία 1:1 επαγγελματικών και παραγωγικών θέσεων.
 • Προβλέπεται η μοριοδότηση στην έκδοση νέων αδειών και τη χορήγηση θέσεων.
 • Έλυσε το πρόβλημα της υπόαπασχόλησης που παρατηρήθηκε σε συναδέλφους, κυρίως της επαρχίας, καθώς ο προηγούμενος Νόμος κατάργησε το δικαίωμα να δραστηριοποιείται ο επαγγελματίας πωλητής εκτός των ορίων του Νομού που του χορηγήθηκε η άδεια.
 • Δίνεται η δυνατότητα σε επαγγελματίες πωλητές να χρησιμοποιούν ειδικά διασκευασμένα οχήματα, ειδικά στην επαρχία.
 • Σημαντική είναι η μείωση των εξοντωτικών προστίμων για παραβάσεις στη λαϊκή αγορά.

 

Αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα που έρχεται να επιλύσει ο Νέος Νόμος.

Όμως υπάρχουν και πολλά προβλήματα που όχι μόνο δεν λύθηκαν αλλά έχουμε και αρνητική εξέλιξη

Ποια προβλήματα δεν λύνει ο νέος Νόμος

 • Ασφαλιστική και Φορολογική ενημερότητα για την ανανέωση των αδειών. Ο νέος Νόμος δεν αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε με την προσκόμιση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας ως απαραίτητα έγγραφα, για την ανανέωση των αδειών μας. Τα στελέχη της κυβέρνησης που το 2014 ήταν στην αντιπολίτευση, είχαν δεσμευτεί για την κατάργηση αυτής της διάταξης. Η προσκόμιση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας σημαίνει ότι στην επόμενη διαδικασία ανανέωσης αδειών πολλοί συνάδελφοι μας θα βρεθούν εκτός επαγγέλματος. Δε ζητάμε να μην πληρώσουμε. Ζητάμε να μην μας στερηθεί το δικαίωμα στη δουλειά.
 • Καταργείται η μεταβίβαση των νέων αδειών. Λόγω της πολύωρης εργασίας μας, είναι αδύνατο να εργαζόμαστε μόνοι. Έτσι τα μέλη της οικογένειας μας που μας βοηθάνε καθημερινά, δεν έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν τη δουλειά μας, που πολλές φορές είναι το μοναδικό επάγγελμα που γνωρίζουν. Θεωρούμε αυτή την διάταξη ανάλγητη, κατά των συναδέλφων μας.
 • Οι νέες αγορές που θεσμοθετούνται. Το τελευταίο διάστημα οι λαϊκές αγορές περικυκλώνονται από άλλες παράλληλες αγορές. Είδαμε να ιδρύονται οι αγορές αγροτών. Έχουμε τις βιολογικές αγορές, που δρουν ανεξέλεγκτα και χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους. Τα προϊόντα που πωλούνται στις λεγόμενες βιολογικές αγορές δεν πιστοποιούνται από κάποιο φορέα ελέγχου για τη βιολογική τους καλλιέργεια. Έχουμε τις αγορές χωρίς μεσάζοντες. Στο χώρο δραστηριοποιήθηκαν ακόμα και ύποπτα συμφέροντα. Διακινούνται χιλιάδες τόνοι εισαγόμενων προϊόντων κι έτσι εξαπατούνταν το καταναλωτικό κοινό. Το νέο νομοσχέδιο τους νομιμοποιεί δίχως ουσιαστικούς ελέγχους. Φαντάζει ανέκδοτο η αιτίαση πως σε μία ελεύθερη οικονομία, με αυτόν τον τρόπο να ενισχυθεί η καταναλωτική συνείδηση. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη λογική της κυβέρνησης και γιατί τους νομιμοποιεί. Νομοθετούνται οι Κυριακάτικες Αγορές. Πάλι χωρίς κάποιο λόγο, θα έχουμε 60-70 αγορές κάθε Κυριακή, κυρίως στην Αθήνα. Το μόνο που κάνουν αυτές οι αγορές είναι να καταργούν στην πράξη την κυριακάτικη αργία των λαϊκών αγορών. Όλες αυτές οι αγορές δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στο καταναλωτικό κοινό. Ακόμα και οι θέσεις εργασίες που υποστηρίζουν ότι θα δημιουργήσουν, αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω των νέων αδειών επαγγελματιών παραγωγών λαϊκών αγορών. Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα κανένα πρόβλημα διακίνησης αγροτικών προϊόντων. Κάθε βδομάδα έχουμε στην Αττική 270-280 λαϊκές αγορές. Έτσι ουσιαστικά μας καλούν να μοιραστούμε την πείνα μας κι όσο αντέξουμε. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε, θα είναι μεγάλο πλήγμα για τον κλάδο μας.
 • Το θεσμικό και νομικό πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Το σημερινό μοντέλο διοίκησης των λαϊκών αγορών απέτυχε. Για κάθε θέμα, ακόμα και το πιο μικρό, πρέπει να αποφασίζει ένα δυσκίνητο όργανο όπως είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ζητάμε την επανίδρυση του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών. Με οργανωτική, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Για να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα σε κάθε θέμα. Αρνητικό είναι και το γεγονός της υποβάθμισης της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών και το γεγονός ότι μετατρέπεται σε ένα γνωμοδοτικό όργανο.Η εκπροσώπηση των πωλητών λαϊκών αγορών. Εδώ κυριάρχησε η μικροκομματική αντίληψη. Η εκπροσώπηση των πωλητών σε όλη τη χώρα προβλέπει την ισότιμη εκπροσώπηση τους από τις δύο αντιπροσωπευτικότερες Ομοσπονδίες. Ειδικά για την Αττική, έχει υιοθετηθεί ένα διασπαστικό μόρφωμα που δραστηριοποιείται στην Ανατολική Αττική, για καθαρά κομματική σκοπιμότητα. Όλοι μας γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Η Ομοσπονδία αυτή δημιουργήθηκε εν μία νυκτί, ονομάστηκε «Ομοσπονδία», και συμμετέχει σκανδαλωδώς στα όργανα αποφάσεων εκπροσωπόντας ουσιαστικά μία αγορά, γιατί έχει τον τίτλο Ομοσπονδίας. Ήδη δύο σωματεία αποχώρησαν από αυτή την «Ομοσπονδία» και εντάχτηκαν στη δύναμη της ΠΟΣΠΛΑ. Θεωρούμε μεγάλο σφάλμα αυτή τη διάταξη. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης, τρεις εκπροσώπους των επαγγελματιών παραγωγών κι έναν των επαγγελματιών πωλητών. Αυτή η αδικία είναι απαράδεκτη και δεν θα το δεχτεί κανείς πωλητής ούτε η Ομοσπονδία μας. Θα αγωνιστούμε για πραγματική ισοτιμία.
 • Ο έλεγχος διακίνησης προϊόντων στις λαϊκές αγορές. Κατ’ αρχήν είμαστε μαζί με τους συναδέλφους μας παραγωγούς. Έχουμε όμως πολλές φορές επισημάνει το πρόβλημα που κάποιοι αυτοχαρακτηρίζονται παραγωγοί και ασκούν στην ουσία εμπορία. Κι εδώ στο Νομοσχέδιο δεν υπάρχουν ουσιαστικοί μηχανισμοί ελέγχου και μέτρα για να ελεγχθεί αυτή η παράνομη διακίνηση. Αν δεν γίνει καταγραφή των προϊόντων, στον τόπο παραγωγής τους για να μπορεί να ελεγχθεί και η ποσότητα πωλούμενων προϊόντων στις λαϊκές, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί.

Εμείς ως εκπρόσωποι του κλάδου των επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών έχουμε την εμπειρία και την αγωνιστική διάθεση για να τα διεκδικήσουμε. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, μέχρι την επίλυση όλων των προβλημάτων μας. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, σε κάθε μέτρο που θα θίξει έστω κι έναν συνάδελφο μας.

Σας ευχαριστώ.»


Η τοποθέτηση των επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών


Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των επαγγελματιών και των εκπροσώπων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, πραγματοποιήθηκαν ερωτήσεις από τους Επαγγελματίες Πωλητές Λαϊκών Αγορών.

Οι πιο χαρακτηριστικές από τις τοποθετήσεις των επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών ήταν:

Ο Γιάννης Παππάς, από τη ΣΤ’ Λαϊκή Αγορά Αθηνών, ανέφερε τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος με τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για την ανανέωση των αδειών. Στην τοποθέτηση του ανέφερε επίσης πως ο κλάδος των λαϊκών έχει συρρικνωθεί. Η δουλειά των λαϊκών αγορών δεν μαθαίνεται είπε χαρακτηριστικά. Είμαστε σε όλη μας τη ζωή κάτω από το τελάρο για ένα μεροκάματο.

Ο Κος Χαντζίδης, εξέφρασε την απορία του γιατί και με ποια αιτιολογία απαγορεύεται με το νέο νόμο να πωλούνται στη λαϊκή αγορά ηλεκτρικά είδη. Με αφορμή αυτή την διάταξη, επεσήμανε τους κίνδυνους να δυσκολεύεται η προσέλκυση νέων ανθρώπων στις λαϊκές αγορές.

Ο κος Θανάσης Μπουλούτσικος είπε πως οι άδειες πωλητών λαϊκών αγορών δίνονται με κοινωνικά κριτήρια. Εξέφρασε τον προβληματισμό του πως οι λαϊκές αγορές θα πρέπει να βοηθάνε τους επαγγελματίες να κάνουν και σεμινάρια για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του επαγγέλματος. Οι άδειες για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες πολιτών, αν πρώτα δεν υπάρξουν σεμινάρια, αντί να βοηθήσουν να βρουν κάποιοι άνθρωποι δουλειά, θα υποβαθμίσει τελικά το θεσμό των λαϊκών.

Ο Κος Γιώργος Καζέπης, Πρόεδρος της Γ’ Λαϊκής Αγοράς Πειραιά, ρώτησε γιατί δεν συμπεριλήφθηκαν τα αρτοπαρασκευάσματα στις λαϊκές αγορές, ενώ επιτρέπεται στα σούπερ μάρκετ. Επίσης ρώτησε με ποια αιτιολογία αφαιρέθηκε το δικαίωμα πώλησης ελιών από τις άδειες μπακαλικής, υπενθυμίζοντας πως οι ελιές είναι συνυφασμένες με το επάγγελμα του μπακάλη.

Ο Κος Ηλίας Χόρτης, ρώτησε πως οι νέες άδειες θα βοηθήσουν το πρόβλημα της ανεργίας, όταν οι άδειες που δεν ανανεώνονται απλά αντικαθίστανται από νέους πωλητές. Πάλι μία θέση εργασίας θα υπάρχει. Πως καταπολεμάται λοιπόν η ανεργία με την έκδοση νέων αδειών όταν αυτές εκδίδονται σε αντικατάσταση των παλαιών; Επεσήμανε ακόμα πως η ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα στερούνται λογικής για ένα βιοποριστικό επάγγελμα που δεν έχει καμία σχέση με το δημόσιο.

Συνάδελφος ανέφερε πως οι αγορές χωρίς μεσάζοντες λειτουργούν ώρες και μέρες που δεν λειτουργούν οι λαϊκές αγορές, δημιουργώντας έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό εναντίον των λαϊκών. Ανέφερε επίσης πως πρέπει να μην υπάρχει απαγόρευση στις μεταβιβάσεις των αδειών, γιατί οι επαγγελματίες δημιουργούν υπεραξία με την εργασίας τους κι αυτή πρέπει να μεταβιβάζεται στα παιδιά των πωλητών.

Άλλος συνάδελφος, ανέφερε πως ενώ χρειάζεται ασφαλιστική ενημερότητα για την ανανέωση των αδειών, ασφαλιστική κάλυψη ουσιαστικά δεν υπάρχει μετά και την αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων. Κατήγγειλε ακόμα πως σούπερ μάρκετ κάνουν αρνητική διαφήμιση εναντίον των πάγκων και των λαϊκών αγορών.

Ο Κος Παναγιώτης Κιτσούλης, ανέφερε πως είναι επικίνδυνο κι ανήθικο το Άρθρο 56. Σε αυτό ανέφερε ο συνάδελφος, προωθεί την επικίνδυνη λογική ο ένας συνάδελφος να καρφώνει τον άλλον για να γλιτώσει τα πρόστιμα.

Ο Κος Γιώργος Δημούλας παρατήρησε ότι στο Άρθρο 2, στον εννοιολογικό προσδιορισμό των παραγωγών αναφέρει πως στους παραγωγούς μπορούν να ενταχθούν και μεταποιητικά βιοτεχνικά επαγγέλματα. Για το Άρθρο 3, ανέφερε πως δημιουργεί γραφειοκρατικά προβλήματα αλλά κι αν το δικαίωμα πώλησης από ειδικά διασκευασμένα οχήματα το έχουν οι πωλητές λαϊκών αγορών όλης της χώρας, γιατί με αυτό τον τρόπο μπορεί να παραβιαστούν τα μέτρα που δικαιούται κάθε πωλητής για κάθε πάγκο.

Ο Κος Δημήτρης Βασιλειάδης, Γ.Γ. της Β’ Λαϊκής Αγοράς Αθήνας, ανέφερε ότι το νέο νομικό πλαίσιο δεν θωρακίζει τον κλάδο από φαινόμενα φοροδιαφυγής, αλλά ούτε και παίρνει κάποιο μέτρο για την αντιμετώπιση του ψευτοπαραγωγικού στοιχείου.

Ο Κος Βαγγέλης Δημούλας, παλαίμαχος συνδικαλιστής της ΠΟΣΠΛΑ, ανέφερε τον κίνδυνο σε εκτάσεις συμβολαιακής γεωργίας, να μπορούν να παίρνουν την άδεια όχι ένα μόνο πρόσωπο, αλλά σε όλους τους συνέταιρους κάθε έκτασης.
Ένας συνάδελφος, ανέφερε το πρόβλημα της εκπροσώπησης των λαϊκών, και πως γίνεται στο Νόμο να εντάσσεται με φωτογραφική διάταξη, μία Ομοσπονδία στα όργανα αποφάσεων. «Θυμίζει άλλες εποχές αυτή η απόφαση, για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων» ανέφερε στο λόγο του.

Ο Κος Δημήτηρς Μπαρτζάβαλης, από τη Β’ Λαϊκή Αγορά Αθήνας, τόνισε πως οι έλεγχοι για την προέλευση κάθε προϊόντος πρέπει να γίνεται στην πηγή, το χωράφι του παραγωγού και την κεντρική λαχαναγορά για τους επαγγελματίες πωλητές. Αλλιώς δεν θα σταματήσει το πρόβλημα της παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού, με «βάφτισμα» προϊόντων.

Ο Δημήτρης Λάζος, Πρόεδρος της Δ’ Λαϊκής Αγοράς Αθηνών, στην τοποθέτηση του ανέφερε πως έχει δημιουργηθεί πρόβλημα για πολλές άδειες μαναβικής που μέχρι σήμερα είχαν δικαίωμα να πωλούν όσπρια και ξηρούς καρπούς, αλλά σύμφωνα με το νέο νόμο το δικαίωμα αυτό παραμένει αποκλειστικά στους πωλητές ξηρών καρπών και στις άδειες μπακαλικής. Στη συνέχεια μίλησε για το ψευτοπαραγωγικό στοιχείο, και για εικονικές ενοικιάσεις χωραφιών από παραγωγούς που ενώ τα χωράφια που νοικιάζουν δεν παράγουν τίποτα, μεταπωλούν προϊόντα, σα να πρόκειται για δική τους παραγωγή.

Ο κος Ματσούκος αναφέρθηκε στο ψευτοπαραγωγικό στοιχείο των λαϊκών αγορών. Κατέθεσε την πρόταση ο παραγωγός να μπορεί να έχει για τον πρώτο χρόνο εμπορική-επαγγελματική άδεια προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος των προϊόντων που παράγει και στη συνέχεια τα εμπορεύεται.

Ο Πρόεδρος της ΣΤ’ Λαϊκής Αγοράς Αθηνών Γιάννης Δημητρίου στην ομιλία του εξήρε τη βοήθεια που είχαν από τους υπαλλήλους της ΓΓ Εμπορίου που εισάκουσαν τα δίκαια αιτήματα των επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών. Μίλησε για το ζήτημα της μεταβίβασης της άδειας, που υπάρχει άδικη μεταχείριση έναντι των επαγγελματιών πωλητών που μπορούν να μεταβιβάσουν μία φορά την άδεια στα παιδιά τους, ενώ στους παραγωγούς δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός.

Γύρω από αυτά τα ζητήματα αναπτύχθηκε στη συνέχεια η συζήτηση. Οι εκπρόσωποι του της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, άκουσαν όλους τους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν και δεσεμεύτηκαν ότι θα τους μεταφέρουν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, για να υπάρξει σχετική διαβούλευση για όλα τα ζητήματα που υπήρξαν παρεμβάσεις.