Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014 08:46

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΝΕΟ Ν/Σ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

278
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΝΕΟ Ν/Σ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
 1. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 5 οι οικείοι δήμοι αποφασίζουν για τον ανώτερο αριθμό θέσεων όλων των λαϊκών αγορών που λειτουργούν στη χωρική του αρμοδιότητα.

  Παρατηρήσεις :
 • Δεν μεριμνά για τους πωλητές που μπορεί να εξαιρεθούν απ’ την υφιστάμενη δύναμη της αγοράς.
 • Εάν αποφασιστεί μετακίνηση αριθμού πωλητών, με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή.
 • Πόσο είναι δίκαιο να υποχρεώνεται ένας πωλητής σε μετακίνηση χωρίς τη θέλησή του, εγκαταλείποντας μια συγκεκριμένη πελατεία που δημιούργησε στο χρονικό διάστημα που δραστηριοποιήθηκε στη συγκεκριμένη αγορά.
 • Δεν μπορεί τα κριτήρια να είναι πληθυσμιακά. Την δυναμική της κάθε αγοράς, την καθορίζει η κοινωνική σύνθεση και το βιοτικό επίπεδο των καταναλωτών της περιοχής.
 • Τέλος δεν πρέπει να δοθεί, μια τέτοια αρμοδιότητα στους δήμους. Έχουμε την αρνητική εμπειρία από τους δήμους της επαρχίας, όπου οι συνάδελφοι μας, μόλις και μετά βίας εξασφαλίζουν δύο με τρεις μέρες εργασίας την εβδομάδα.
 1. Στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου, αναφέρεται :Στις λαϊκές αγορές όλης της χώρας οι παραγωγοί τοποθετούνται χωριστά απ’ τους επαγγελματίες, και κατά την κατανομή των θέσεων μεταξύ τους προκρίνονται οι παραγωγοί. Σύμφωνα δε με την αιτιολογική έκθεση, εξασφαλίζεται περισσότερο ο ανταγωνισμός.

  Παρατηρήσεις :
 • Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι εξασφαλίζεται έτσι ο ανταγωνισμός.
 • Αντίθετα οι συνεχιζόμενοι πάγκοι με ίδια προϊόντα δίνουν τη δυνατότητα συνεννόησης για ενιαίες τιμές.
 • Εάν δεν συμβεί αυτό, είναι βέβαιο ότι ο ανταγωνισμός θα λειτουργήσει σε βάρος της ποιότητας των προϊόντων, εκεί που υπερείχε πάντοτε η λαϊκή αγορά έναντι των ανταγωνιστών της.
 • Η παράγραφος αυτή έρχεται σε αντίφαση με την παράγραφο 8 του ίδιου άρθρου, που αναφέρει ότι «η κενή θέση που προέρχεται από μη ανανέωση της άδειας παραγωγού, ή επαγγελματία καλύπτεται μόνο από άλλο κάτοχο άδειας παραγωγού». Έτσι σε ένα βάθος χρόνου ο διαχωρισμός θα ανατραπεί στη πράξη, αφού ανάμεσα στους επαγγελματίες θα τοποθετούνται παραγωγοί, ή και αντίστροφα, στο χώρο των παραγωγών θα ανοίγουν επαγγελματίες ευκαιριακά όπου υπάρχει άδεια θέση, αφού σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 6, επιτρέπεται αλλαγή αγοράς και σε επαγγελματίες πωλητές, αλλά και σύμφωνα με τη παράγραφο 1 του άρθρου 14, όπου προβλέπεται η έκδοση νέων αδειών και σε επαγγελματίες πωλητές χωρίς να τους εξασφαλίζεται επαγγελματική θέση.
 1. Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 5, προβλέπεται για τη τοποθέτηση των πωλητών, δημόσια κλήρωση.

  Παρατηρήσεις :
 • Δεν μπορεί να αφήνονται αιχμές για τη συνδικαλιστική δράση.
 • Δεν μπορεί να ενοχοποιούνται οι πάντες για κάποια προβλήματα που παρατηρήθηκαν σε κάποιες πρώην νομαρχιακές αγορές και σε κάποια δημοτικά παζάρια, και σε κάθε περίπτωση, αγορές που δεν ανήκαν στην αρμοδιότητα οργανισμών λαϊκών αγορών.
 • Εδώ το νομοσχέδιο δεν παίρνει υπόψη ότι οι θέσεις παραχωρήθηκαν στους πωλητές με διαδικασίες που προβλέπονται από προεδρικά διατάγματα, ότι κάθε θέση είναι κατάστημα με συγκεκριμένη πελατεία, ότι ο κάθε πωλητής είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα, ότι στη λαϊκή αγορά κτίζονται οι ανθρώπινες σχέσεις, στη βάση της ειλικρίνειας και της εμπιστοσύνης και δένεται ο πωλητής με τον πελάτη, ότι με τη συνεχή μετακίνηση του πωλητή περιορίζεται στο ελάχιστο η πιθανότητα να ξανασυναντηθεί με τον πελάτη του, δεδομένου ότι κάθε τμήμα της αγοράς απευθύνεται σε διαφορετικό καταναλωτικό κοινό. Τέλος, ότι περιορίζει επίσης αυτή η μετακίνηση, τη δυνατότητα να ξαναδημιουργήσει ο πωλητής σταθερή πελατεία.
 • Με τη διαδικασία της κλήρωσης καταργούνται τα κοινωνικά κριτήρια και αδικούνται άνθρωποι με πραγματική ανάγκη.
 • Για να επικρατεί σήμερα μια σχετική ηρεμία στην αγορά και να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι γκρίνιες και οι έριδες μεταξύ πωλητών και κατοίκων της πίσω πόρτας, οφείλεται στη χρόνια συνύπαρξη, στις σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ τους, στο γεγονός πως γνωρίζει ο ένας πως θα χειριστεί τον άλλον.
 1. Στο άρθρο 14 παράγραφος 6, προβλέπεται και για την ανανέωση των επαγγελματικών αδειών εκτός των άλλων, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, γνωρίζοντας ότι θα αναγκάσει χιλιάδες πωλητές σε βίαιη έξοδο απ’ το επάγγελμα, αφού είναι βέβαιο πως στις σημερινές συνθήκες με υπερχρεωμένο το σύνολο των λαϊκών νοικοκυριών, πολλοί λίγοι συνάδελφοι θα καταφέρουν να τα εξασφαλίσουν
 • Ποιο έντονο είναι το πρόβλημα στην επαρχία όπου η πλειοψηφία των πωλητών είναι υπερχρεωμένη στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ).
 • Αρκούν κατά τη γνώμη μας ως δικαιολογητικά τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων και η βεβαίωση άσκησης δραστηριοτήτων από το σύστημα TAXIS της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων.
 1. Με το ίδιο άρθρο αποχωρούν απ’ το επάγγελμα όσοι πωλητές συνταξιοδοτούνται λόγω γήρατος. Δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Η δυνατότητα συνέχισης της εργασίας που έδινε μέχρι σήμερα ο νόμος στους συνταξιούχους πωλητές, αντιμετώπιζε καθαρά θέματα επιβίωσης. Συμπλήρωνε ο συνταξιούχος πωλητής με κάποιο εισόδημα την πενιχρή του σύνταξη (ο πωλητής λαϊκών αγορών είναι στην τελευταία ασφαλιστική κλίμακα του ΙΚΑ).
 2. Με το άρθρο 16 ορίζονται οι όροι πρόσληψης υπαλλήλου από επαγγελματία πωλητή.
 • Η διάταξη είναι εντελώς γραφειοκρατική και λειτουργεί αποτρεπτικά για πωλητή που επιθυμεί πρόσληψη υπαλλήλου.
 • Αρκεί υπεύθυνη δήλωση του πωλητή ότι έχει προχωρήσει σε πρόσληψη υπαλλήλου. Ο φορέας διαχείρισης διασταυρώνει τα στοιχεία με τον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα.
 1. Με το άρθρο 34 παράγραφος 8, απαγορεύεται στους κατόχους άδειας πωλητή λαϊκών αγορών να συμμετέχουν στα θρησκευτικά πανηγύρια και παζάρια. Είναι τεράστιο το κτύπημα για τους πωλητές βιομηχανικών προϊόντων.

Πιο έντονο είναι το πρόβλημα στην επαρχία, όπου οι πωλητές με δύο – τρεις μέρες εξασφαλισμένης εργασίας και με τις μισές μέρες το χρόνο που δραστηριοποιούνται στη Β. Ελλάδα, λόγω καιρικών συνθηκών, είναι αμφίβολο εάν θα καταφέρουν να μείνουν στο επάγγελμα μετά απ’ αυτή την απαγόρευση.

 1. Η συμμετοχή σύμφωνα με το άρθρο 22 στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΑΑ εκπροσώπου της ονομαζόμενης ομοσπονδίας επαγγελματιών πωλητών και παραγωγών λαϊκών αγορών Περιφέρειας Αττικής, κρύβει καθαρά σκοπιμότητα και ενθαρρύνει τη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος. Οι πωλητές της Ζ’ λαϊκής αγοράς εκπροσωπούνται συνδικαλιστικά απ’ τις δύο πανελλήνιες κλαδικές ομοσπονδίες. Στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΑΑ μπορούν και πρέπει στο εξής να εκπροσωπούνται οι βιολογικές αγορές.
 2. Θα πρέπει να επανεξεταστεί η ενοποίηση των επαγγελμάτων που προβλέπει το άρθρο 14. Υπάρχουν βάσιμες αντιρρήσεις στη δυνατότητα που δίνεται στον πωλητή να πωλεί προϊόντα από περισσότερες κατηγορίες, όπως νωπά με κατεψυγμένα ψάρια, εδώδιμα με μη εδώδιμα, κλπ.Θεωρούμε εξοντωτικά τα πρόστιμα και τις ποινικές κυρώσεις που για πρώτη φορά εισάγονται για τους πωλητές των λαϊκών αγορών. Τα μέτρα αυτά δεν δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Επιτρέπουν τη λαθεμένη ερμηνεία από τα ελεγκτικά όργανα, με κίνδυνο να επιβάλλονται επί δικαίων και αδίκων.
 3. Να αλλάξει η διατύπωση, που αφορά στον ειδικό λογαριασμό, ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία αξιοποίησης του. Το ποσό αυτό είναι συνεισπραττόμενο απ’ τους φορείς διαχείρισης, προέρχεται από συνδρομές πωλητών και σαν τέτοιο να αναφέρεται.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ